Пост-реліз – науково-практичний семінар «Творча багатовимірність простору арттерапії» – 12.10.2023

20 років поспіль Всеукраїнська громадська організація «Арт-терапевтична асоціація» та Інститут соціальної та політичної психології НАПН України проводять науково-практичний семінар «Творча багатовимірність простору арттерапії», який цього року відбувся за підтримки кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка 12 жовтня 2023 року.

З вітальним словом виступили Світлана Чуніхіна, к. психол. н., с. н. с., заст. директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, яка привітала учасників семінару і побажала плідної праці; Олена Вознесенська, к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, членкиня Ради правління ГС «Національна психологічна асоціація», президентка ВГО «Арт-терапевтична асоціація». Також з вітальним словом виступила к. пед. н., доц., завідувачка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка Віра Корнят.

Семінар проводився у дистанційному форматі, що дозволило об’єднати науковців та практиків з арттерапії з усієї України та іноземних колег. Так, своїми напрацюваннями Досвідом роботи також поділилися практикуючі психологи, соціальні педагоги, які у своїй роботі використовують методи арттерапії, з Києва, Львова, Миколаєва, Одеси та Сполучених Штатів Америки.

Учасники семінару мали можливість обговорити актуальні питання арттерапії та особливості її застосування з різними категоріями населення в сучасних військових умовах. Юлія Гундертайло, м. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України представила доповідь на тему: «Простір і війна: досвід підтримки психогігієни біженців у притулку» про роботи з українськими біженцями в Польщі. Галина Рурик, докторка філософії в галузі освіти, практична психологиня Польської Гуманітарної Акції розповіла про особливості проживання емоційних станів у дорослих після повернення до зруйнованих селищ.

Марина Дробишева, психологиня Благодійного Фонду «Голоси дітей», психологиня Миколаївської гімназії № 49, проаналізувала використання природніх матеріалів в арттерапевтичних техніках у процесі відреагування та трансформування травмівного досвіду війни.

Велику увагу було приділено арттерапевтичній роботі з дітьми. Так, Олена Вознесенська, к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України поділилася досвідом застосування медіаарттерапії в роботі з травмами війни у дітей та підлітків, а саме через створення анімаційних фільмів. Мрака Наталя, к. психол. н., психологиня Першого жіночого ветеранського простору РЕХАБ говорила про арттерапію і концепцію змін у роботі з дітьми, які постраждали від війни. Віткалова Вікторія, практична психологиня, поділилася досвідом групової арттерапевтичної роботи з дітьми деокупованого Херсону і проаналізувала психологічні особливості та етичні моменти у роботі з даною категорією населення. Олеся Цимбала, асистент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи ЛНУ імені Івана Франка разом з Іриною Харченко, психологинею Ліцею № 80 м. Львова представили напрацювання арттерапевтичної роботи з дітьми у рамках відкритої арттерапевтичної студії на базі ГО «Турбота в Дії» за підтримки DTCare. Арттерапевти звернули увагу на переваги та труднощі з якими стикалися під час застосування такої форми арттерапевтичної роботи.

Поза увагою не залишилася і проблема психосоціальної роботи та підтримки військових. Так, Наталія Цумарєва, к. психол. н., доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисципін факультету № 1 Донецького державного університету внутрішніх справ представила досвід використання арттерапії з військовими, які проходять реабілітації в Центрі ментального здоров’я

Важливою була участь у семінарі представників дружніх країн, які надають свою підтримку нашим психологам, соціальним педагогам та постраждалим від війни в Україні.

Так, цінним був виступ Ханни Шеребрін (Hannah Sherebrin), ATR-BC, OATR, YAHAT Senior Supervisor, сертифікованої арттерапевтки, супервізорки (Ізраїль, Канада), в якому дослідниця поділилася досвідом роботи безпечної студії з українськими біженцями в Ізраїлі та представила набір для підвищення стійкості. Переклад доповіді здійснила В .Лобода, кан. пед. н., доц. кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка.

Венді Бредлі (Wendy Bradlay), MS, ATR-BC, CLAT, сертифікована арттерапевтка, координаторка з супервізії в організації First Aid of the Soul (США) представила досвід супервізійної роботи та клінічні дискусії для фахівців у сфері психологічного здоров’я в часи війни, організованими благодійної організацією «Перша Допомога для Душі».

Джоанна Вроблевська (Joanna Wroblevska), PhD., MA-ET, художниця, терапевтка експресивного мистецтва (Бельгія, США) проаналізувала роль групи самоспівчуття та важливість поінформованого про травму піклування.

Під час семінару науковці та практики поділилися реальним набутим досвідом подолання травматичних подій, які пережили і переживають українці; узагальнили та проаналізували виклики психолога, соціального педагога, арттерапевта під час війни; окресли напрями продовження співпраці з іноземними фахівцями; наголосили на доцільності проведення онлайн семінарів, майстер-класів для підвищення професійного рівня як для фахівців, так і студентів, тих, хто в найближчому часі буде працювати з різними категоріями людей у сфері надання психо-соціальних послуг.

Семінар став для учасників не лише майданчиком нових знань, досвіду, а й великою емоційною підтримкою. І цей захід є черговою вехою на шляху розвитку арттерапії в Україні і доводить високий рівень підготовки та наукового аналізу практичного досвіду українських арттерапевтів.