Психологічний практикум – «Кіберкультура та кібербезпека в умовах війни» – Чаплінська Ю. С.

Кіберкультура та кібербезпека в умовах війни: психологічний практикум
[Електронний ресурс] : практичний посібник / Юлія Чаплінська ; Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. – Київ, 2023. – 80 с.

УДК 159.316.772.5

Психологічний практикум має на меті підготувати дітей до зустрічі з потенційними кіберризиками – ризиками, з якими вони можуть зіткнутися в інтернет-середовищі. Особливої актуальності набуває ця проблема в часи воєнного протистояння. У першій, теоретичній, частині практикуму представлено понятійний апарат кіберзагроз, висвітлено  практичні і юридичні аспекти кібербезпеки в мирний і воєнний час,  описано поняття воєнної кібербезпеки в її ключових моментах (безпека мобільних пристроїв, двохетапна аутентифікація, програмне  забезпечення, безпека соціальних мереж, неправдиві повідомлення, або фейки, сумнівні сайти і посилання).

Особливу увагу приділено юридичним аспектам кібербезпеки;  нормативним та правовим документам, що регулюють цю сферу як в  Україні, так і у світі; діяльності кіберполіції в Україні в мирний і воєнний час. У другій частині представлено п’ять практичних занять для дітей,  мета яких – закріплення матеріалу, представленого в теоретичній  частині. Ідеться про створення у свідомості дітей цілісної картини  кіберризиків, з якими вони можуть зіткнутися в мирний час, та узагальнення й доповнення знань про кіберзагрози воєнного часу,  формування алгоритму дій у критичних ситуаціях та вміння протистояти кібернебезпекам.

Адресується психологам, психотерапевтам, медіапедагогам,  медіапсихологам, фахівцям у галузі освіти – учителям, шкільним  психологам, викладачам закладів вищої освіти, соціальним працівникам, студентам, школярам, батькам.