ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

Термінологічний словник російсько-української війни / [В. Васютинський, П. Горностай, І. Губеладзе, Л. Найдьонова, М. Слюсаревський, С. Чуніхіна] ; за ред. М. М. Слюсаревського ; упоряд. С. Л. Чуніхіна ; Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. – Київ : Ін-т соціальної та політичної психології НАПН України, 2022. – 20 с.

Цей словник – перша спроба відтворення семантичного простору російсько-української війни. Його метою є психологічно обґрунтоване впорядкування смислів, термінів, назв, подій, символів, за допомогою яких ця війна може осмислюватися українським суспільством.

До словника включено 111 термінів, що описують реальність війни за чотирма основними категоріями:

  • учасники (сторони) війни;
  • події та локації війни, які є осередками найбільшого емоційного напруження;
  • психологічні феномени та психологічні наслідки війни;
  • приклади спонтанної міфо- та мемотворчості українського суспільства, що виконує аутотерапевтичну функцію.

Наразі підготовлений, що називається, по гарячих слідах словник не можна вважати завершеним – уже бодай тому, що війна триває. Тож автори розглядають його як проєкт, відкритий до доповнень та змістових коригувань.

Подальшу роботу над словником планується здійснювати в напрямі уточнення і розширення термінологічного переліку, а також акумуляції психоедукаційних та освітніх матеріалів загального характеру для використання в ЗМІ та поширення соціальними мережами з метою насичення суспільного дискурсу щодо російсько-української війни конструктивними смислами.

Завантажити за посиланням.