Постреліз – Науково-практична конференція «Простір арт-терапії: мистецтво стосунків у танці життя». Друга частина (офлайн), 18-20 червня 2021 р.

ПРОСТІР АРТ-ТЕРАПІЇ: МИСТЕЦТВО СТОСУНКІВ У ТАНЦІ ЖИТТЯ 

ХVІІІ міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція

Друга частина (офлайн) — 18-20 червня 2021 р.

Перша частина (онлайн) — 15 квітня 2021 р.

 

У партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією «Арт-терапевтична асоціація», кафедрою хореографії і танцювальних видів спорту Національного університету фізичного виховання і спорту України, Секцією Креативних мистецьких психотерапій УСП, Асоціацією музикотерапевтів України та Центром психології руху та творчого самовираження LMaluma було проведено ХVІІІ Міжнародну міждисциплінарну науково-практичну конференцію «Простір арттерапії: мистецтво стосунків у танці життя» .

Непрості для всього світу часи диктують свої умови: карантинні обмеження, ізоляція людей, пандемія covid-19 та тривоги про здоров’я своє і близьких впливають на всі сфери соціального і персонального життя людини.

Щорічна конференція також зазнала вимушених змін ‒ цього року вперше конференція була проведена в новому форматі, який складався з двох частин, розділених у часі та просторі. 15 квітня 2021 року за допомогою платформи Zoom було організовано обмін досвідом з іноземними фахівцями з арттерапії.

Вітальним словом відкрили конференцію Слюсаревський М. М., директор Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, та Вознесенська О. Л., к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, президент ВГО «Арт-терапевтична асоціація».

В онлайн частині прийняли участь понад 80 осіб ‒ психологів, соціальних працівників, психотерапевтів, науковців та практиків арттерапії із різних куточків України, які долучилися до лекцій, доповідей і майстер-класів іноземних спеціалістів, серед яких представники Швейцарії, Великої Британії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки. Детальніше про першу частину конференції можна дізнатися за посиланням.

Після зняття карантинних обмежень, 18-20 червня 2021 року, вперше улітку, відбулася друга частина щорічної Міжнародної міждисциплінарної конференції «Простір арт-терапії» в живому форматі.

Відкриття офлайн частини конференції розпочали вітальним словом Соронович І. М., завідувач кафедри хореографії танцювальних видів спорту Національного університету фізичного виховання і спорту України кандидат наук з фізичного виховання і спорту, та Вознесенська О. Л., к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, президент ВГО «Арт-терапевтична асоціація».

Забезпечуючи всі норми соціальної безпеки, 72 учасники конференції заслухали близько 20 доповідей провідних арттерапевтів України та долучилися до презентації книги «Цілющі сили природи: еко-арттерапія» (колектив авторів за наук. ред. Вознесенської О. Л., Подкоритової Л. О.)

На пленарному засіданні прозвучали теми: використання екологічних факторів в арттерапії, трансдисциплінарний підхід до впровадження арттерапії як окремої спеціальності, можливості роботи з проективними зображеннями, психотерапевтичні можливості блогерства як медіа-арттерапії (Вознесенська О. Л.), використання методів арттерапії в програмі підтримки педагогічних працівників в період пандемії, можливості використання арттерапії в інклюзії та соціалізації дітей з особливими потребами, потенціал танцювально-рухової терапії та тілесно-рухової терапії; розглянуто деякі аспекти фототерапії, плейбек-театру (Савінов В. В.), символіки та впливу форми кола, використання танцю у роботі з сім’єю (Скнар О. М.), міжгрупової взаємодії в арттерапевтичному процесі (Плетка О. Т.) тощо.

У ході конференції було проведено 14 майстер-класів, спрямованих на обмін практичним досвідом, оволодіння практичними навичками арттерапії та забезпечення ресурсом у професійному та особистому житті. Майстер-класи було побудовано на засадах танцювально-рухової, музичної терапії, живопису, застосованні арткоучингу, роботі з проєктивними зображеннями та МАК, правопівкульному малюванні.

У третій – додатковий ‒ день конференції відбувся семінар-практикум спеціального гостя конференції Ханса Рудольфа Цурфлю, керівника Академії арттерапії «Манжента» (Люцерна, Швейцарія) щодо впливу кольорів на психіку людини та застосування їх в арттерапевтичній практиці.

На завершенні конференції відбувся перфоманс Київського плейбек-театру «Déjà vu plus», керівник – В. В. Савінов.

Після тривалих обговорень учасники конференції дійшли наступних висновків і узгодили резолюцію конференції:

  1. Наголошено на важливості звернення до відповідних державних інституцій, відомств та міністерств щодо реєстрації спеціальності «Арттерапія» як окремої в сфері освіти, охорони здоров’я та соціальній сфері на засадах трансдисциплінарного підходу. Арттерапія є окремим фахом в найбільш розвинених країнах світу – Німеччині, Португалії, Нідерландах, Великій Британії, Сполучених Штатах Америки тощо, представники яких брали участь у конференції. Адже арттерапія як галузь значно більша, ніж спеціалізації психолога чи психотерапевта. Арттерапія не може бути віднесена безумовно ані до педагогічних наук, ані до медицини, культурології чи психології. Арттерапія знаходиться на перетині психології, медицини та мистецтвознавства, і має низку специфічних ознак, власне поле та предмет дослідження. Арттерапія може застосовуватися як в мистецьких практиках, так і в інклюзії, педагогіці і навіть в соціальних практиках з метою подолання наслідків колективної травматизації для зцілення великих соціальних груп.
  2. Арттерапія є визнаним у світі методом допомоги особистості та групі в умовах інклюзивного навчання. Методи арттерапії застосовують в роботі з травмами війни, вони підтверджені дослідженнями й рекомендовані в Ізраїлі, Сполучених Штатах Америки, Німеччині тощо. Учасники конференції наголосили, що важливо запровадити арттерапевтичну допомогу в кожному медичному та реабілітаційному закладі, в кожному закладі освіти разом з психологічними послугами.
  3. Запропоновано звернутися до ЗВО психолого-педагогічної спрямованості задля запровадження повноцінної освіти з арттерапії – бакалаврату, магістратури. Задля більшої відповідності переліку наукових спеціальностей за галузями науки, відповідно до яких присуджуються наукові ступені кандидата наук і доктора наук, реаліям соціогуманітарних наук в Україні, розвитку арттерапії як окремої галузі пропонуємо додати спеціальність «Арттерапія» до Переліку наукових спеціальностей за галузями науки.

За результатами конференції видано збірник матеріалів, з яким можна ознайомитися в Бібліотеці Інституту:

  • Простір арттерапії: мистецтво стосунків у танці життя: матеріали ХVІІІ Міжнародної міждисциплінарної науково-практичної конференції (м. Київ, 18–19 червня 2021 р.) / [за наук. ред. Л.А. Найдьонової, О.Л. Вознесенської, О.М. Скнар]. – Київ : ФОП Назаренко Т.В., 2021. – 108 с.