Пост-реліз – Науково-практична конференція «Простір арт-терапії: мистецтво стосунків у танці життя». Перша частина (онлайн), 15 квітня 2021 р.

МИСТЕЦТВО СТОСУНКІВ У ТАНЦІ ЖИТТЯ онлайн

ХVІІІ міжнародна міждисциплінарна

науково-практична конференція 15 квітня 2021 року

Зазвичай наприкінці зими арттерапевти України зустрічаються широким колом для підвищення рівня теоретичних знань, удосконалення практичних умінь та навичок у сфері арттерапії. Але цей рік – рік боротьби з пандемією – виявився особливим. Відомо, що можливості арттерапії онлайн обмежені. Не можна передати свій досвід творчості через екран. Тому було прийнято рішення розділити цю конференцію на дві частини, перша з яких відбулася онлайн 15 квітня 2021 року.

Співорганізаторами конференції традиційно є Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, Всеукраїнська громадська організація «Арт-терапевтична асоціація» та Українська спілка психотерапевтів Секція креативних мистецьких психотерапій.

За два десятиліття розвитку на теренах України арттерапевтична спільнота набула міцних професійних зв’язків із закордонними фахівцями, досвід яких і був представлений на першій частини конференції.

Відкрив конференцію видатний діяч педагогіки та психології Слюсаревський М. М., директор Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, чл.-кор. НАПН України; від імені ВГО «Арт-терапевтична асоціація» виступила її президент Вознесенська О Л, к. психол. н., с. н. с. Інституту соціальної та політичної психології НАПН України.

В конференції взяли участь 70 учасниківпсихологів, соціальних працівників, психотерапевтів, психіатрів, педагогів, науковців та практиків арттерапії із Києва, Вінниці, Кропивницького, Луцьку, Львову, Одеси, Рівна, Харкова, Хмельницького, Черкас, Чернівців, Чернігова, Київської, Житомирської, Львівської, Харківської області – представників освітянської, лікарської та мистецької професійних спільнот, громадських об’єднань та благодійних організацій – що отримали можливість ознайомилися із застосуванням арттерапії в інших країнах, де арттерапія є окремою спеціальністю – США, Великої Британії, Швейцарії та Німеччини.

В ході роботи конференції прозвучали доповіді:

Ханса Рудольфа Цурфлю (Zurfluh Hans Rudolf), магістра арттерапії, доцент, керівника школи «Маджента» Райден (Луцерн, Швейцарія), з яким учасники занурилися до глибин теорії кольорознавства «Від сутності кольорів – до введення у світ кольорів»;

д-ра Уве Геррмана (Dr. Uwe Herrmann), професора PG Dip AT, MA (AT), PhD арт­терапевта, лектора магістерської програми з арттерапії в Університеті мистецтв Вайсензе у Берліні, розробника служби арттерапії в Державному навчальному інституті сліпих (LBZB) у Ганновері (Німеччина): «Колиска самості та символу: чого можна навчитися з арт-психотерапії з дітьми, сліпими від народження?». Його дуже цікава доповідь була присвячена особливостям роботи зі сліпими дітьми, що важливо для України в умовах впровадження інклюзії в освіту;

д-ра Маргарет Хіллз де Зарате (Dr Margaret Hills de Zarate), клінічної арттерапевтки (образотворче мистецтво), PhD артпсихотерапевта та почесної старшої лекторки Університету королеви Маргарет, Единбург (Велика Британія): «Арттерапія, групова та допоміжна терапія в музеях та галереях». Відома у світі арттерапевтка розмірковувала щодо впливу мистецтва на перебіг арттерапевтичного процесу;

д-ра Стюарта Хеллера (Stuart Heller), доктора психології, професора, майстера Ґунфу в стилі «Дракон», 7-й Дан, сертифікованого гіпнотерапевта, викладача техніки Александера, майстера цигун, розробника методу «Невербальний коучинг» (США): «Відкритість для змін: лабораторія мислення-відчуття-руху», який звернув увагу учасників на ставлення до змін та можливості застосування рухів тіла для розвитку толерантності до невизначеності, що так актуально в нашу епоху ковиду;

Хіларі Брайан (Hilary Bryan), MFA, CMA, RSMT – сертифікованого рухового аналітика (CMA), зареєстрованої соматичної терапевтки (RSMT), міжнародно визнаної експертки у галузі LMA, директорки та хореографу Танцювального театру Хіларі Брайан та засновниці тренінгової консалтингової компанії «The Body at Work Ergonomics Training and Consulting» (США): «Як Тобі Це: Інтеграція з легкістю. Теорія творчих систем та дослідження руху Лабана / Бартенієва», з якою учасники опановували вправи з теорії творчих систем.

Частина конференції, проведена в онлайн-форматі, розширила можливості співпраці та спілкування з фахівцями в галузі арттерапії з усього світу, дозволила учасникам отримати унікальні знання, познайомитися з визнаними у світі фахівцями. І ще з більшим нетерпінням ми чекаємо другої частини конференції, яка попередньо перенесена на червень по закінченню карантинних обмежень.