Анотація до методичних рекомендацій – наук. ред. Титаренко Т. М. – «Способи підвищення соціально-адаптивних можливостей людини в умовах переживання наслідків травматичних подій» (3,0 др. арк., 2017 р.)

У методичних рекомендаціях висвітлюються проміжні результати дослідження соціально-психологічної реабілітації особистості, що переживає наслідки травматичних подій.
Визначено критерії підтримання та відновлення психологічного здоров’я особистості.
Проаналізовано ресурси життєздатності особистості, що забезпечують побудову повноцінного життя у складних умовах, та запропоновано стратегію її відновлення.
Запропоновано модель реабілітаційного потенціалу сім’ї, що сприяє підвищенню соціально-адаптивних можливостей її членів та допомагає подолати наслідки переживання травматичних подій. Визначено способи подолання особистістю наслідків травматичних подій за допомогою інтернет-комунікації та розглянуто терапевтичну функцію мережної інтернет-взаємодії між користувачами, що перебувають або перебували в ситуації травми.
Описано способи підвищення соціально-адаптивної здатності проблемної молоді в умовах переживання наслідків травматичних подій, способи відновлення самоефективності особистості, що переживає втрату.
Запропоновано арт-терапевтичні технології надання психологічної допомоги переселенцям.
Показано способи розігрування особистих історій у форматі плейбек-театру, що сприяють соціально-психологічній адаптації людей, що переживають наслідки травматичних подій.

Методичні рекомендації адресовані викладачам психології вищих навчальних закладів, що готують практичних і клінічних психологів, працівникам громадських та державних реабілітаційних центрів, центрів допомоги вразливим верствам населення (у тому числі переселенцям), центрів реабілітації військових; волонтерським організаціям, командам кризової інтервенції.