Методичний посібник – «Розвиток перцептивної ґендерно-рольової компетентності у молоді» – Плетка О. Т.

Розвиток перцептивної ґендерно-рольової компетентності у молоді: методичний посібник / О. Т. Плетка. – Київ : Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, 2023. – 70 с.

ISBN 978-617-8352-10-3

УДК 316.6+159.9+305.055.1+305.055.2

ББК П 88.5

Формування ґендерно-рольової компетентності як невід’ємний складник процесу соціалізації істотно впливає на розвиток особистості і її позиціонування в суспільстві. Які ролі є важливими?

Чим я керуюсь, коли виконую, наприклад, роль «Доньки» чи «Сина»? На ці та інші запитання читачі зможуть знайти відповіді в цьому посібнику. Їхній увазі пропонується теоретичне обґрунтування процесу ґендерної соціалізації молоді та опис тренінгової програми з формування перцептивної ґендерно-рольової компетентності. Завдяки виконанню низки вправ читачі зможуть також оцінити ефективність тренінгової програми під кутом зору підвищення компетентності молоді щодо ґендерно-рольових проявів. Наведено результати практичної реалізації програми та методичні рекомендації щодо її використання.

Для фахівців у сфері ґендерної психології, соціальних психологів,  управлінців, що опікуються питаннями ґендерної рівноваги в суспільстві, викладачів закладів вищої освіти, студентів та всіх зацікавлених читачів.