Монографія – «Психологія колективних травм» – Горностай П. П.

Психологія колективних травм: монографія / Павло Горностай ; Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. – Кропивницький: Імекс-ЛТД, 2023. – 336 с.

ISBN 978-966-189-703-7

Монографія присвячена психологічному аналізу проблеми колективних травм, насамперед – в таких галузях як соціальна, політична та історична психологія. В книзі наведені принципи оцінки тяжкості колективних травм, закономірності їх генезису та міжпоколінної передачі, особливості захисної поведінки групи в реагуванні на колективну травму, засоби долання травмівного досвіду та зцілення від його наслідків. Дається аналіз тоталітарних політичних ідеологій та практик, агресивної міжгрупової взаємодії, інформаційно-пропагандистської агресії та інших чинників, що спричиняють колективні травми та їх циклічну повторюваність в історії. Під кутом зору колективних травм розглядається проблема здоров’я і нездоров’я суспільства та можливості його оздоровлення. Особлива увага приділена історичним і сучасним колективним травмам України (зокрема – травмі російсько-української війни), їх перебігу, взаємозв’язку та перспективам подолання.

Для психологів, психотерапевтів, соціологів, політологів, істориків, педагогів, аспірантів і студентів відповідних спеціальностей, громадських і політичних діячів, а також для всіх, хто цікавиться проблематикою колективних травм.

Завантажити: Gornostai_Collective_traumas
Завантажено разів: 746, розмір: 9.4 MB, дата: 26 Гру. 2023