Анонс – Чотирнадцята Творча Майстерня клубу «Культурно-історичні діалоги» – 20.05.2023

Вельмишановні колеги!

Радо запрошуємо взяти участь у

у 14 творчій майстерні «Міфодрама історичного досвіду»

науково-дискусійного Клубу “Культурно-історичні діалоги”

Інституту соціальної та політичної психології НАПН України

 

на тему: «Літературна і мистецька імпреза війни: історичний досвід»
Війна вплинула на всі сфери нашого життя, закарбувалася у свідомості, знайшла відображення у мистецтві. Всі переживають її по-різному.
Цього разу на учасників Майстерні чекають практики з інтерпретації мистецьких творів.
Для розгляду та спільної ампліфікації архетипів у творах пропонуємо тексти Лариси Дубас та Любові Базь, сучасних українських письменниць. А також доктора психологічних наук, військового психолога, ветерана,  автора книги ” Психолог на війні: синдром повернення”
Олександра Ткаченка.
Лариса Дубас – поет, перекладач, редактор, літературний критик.
Автор шести поетичних книжок і текстів до української рок-опери «Окоцвіт» (автора й композитора Ю. Попсуєнка), диск якої видано у видавництві «Наш Формат», 2015 р.
Творчий сайт — larisa-dubas.org.ua.
Instagram — dubaslarisa.
Увазі учасників майстерні будуть представлені поетичні твори Лариси Дубас, зокрема «Королева в екзилі», «Склав я собі співаночку», авторські коломийки, «Балада про гнів», «Солдат з обручкою на шиї», «Весела і сумна пташки», «Вишиванки гоять наші рани», «Ген радості», «Молюсь до Матінки», «Добра киця», «Добродиш» та інші, а також оповідання «Народження мавки».
Любов Базь – наукова співробітниця Інституту соціальної та політичної психології, директорка видавництва “ТОВ “Моторний Равлик”, письменниця, перекладачка, авторка фентезійних романів та оповідань
Учасники майстерні матимуть змогу ознайомитися й проаналізувати оповідання Любові Базь «Відчинена брама» та «Господарі», а також есей «Віртуальність forever».

 

Олександр Ткаченко. Доктор психологічних наук, військовий психолог, учасник бойових дій 2014-2015рр.

Ткаченко О. Психолог на війні: синдром повернення. – Київ: ЦП «КОМПРИНТ», 2021. – 297 с. https://psyfactor.org/t/Tkachenko_psyholog-na-viyni_2021.pdf

Це не історичний опис подій чи мемуари-спогади «про війну». Це сама війна, що відбилась у психології автора і згодом відтворена у текстах. Автор намагався максимально об’єктивно переписати не лише те, що написала війна, але і те, що вона замовчує, примусити її заговорити мовою створеного в собі індивідуального образу-автопортрету.

 

 

 

Отже, наступна, Чотирнадцята Творча Майстерня “Міфодрама історичного досвіду” науково – дискусійного Клубу “Культурно – історичні діалоги”

на тему: “Літературна і мистецька імпреза війни: історичний досвід” відбудеться 20.05.2023. з 13.00. до 17.00. в офлайн – онлайн форматі в Київському літературно – меморіальному музеї Максима Рильського (вул. Максима Рильського, 7)

Про намір взяти участь повідомте, будь ласка, на електронну пошту yar.oxana@gmail.com, керівнику КІД, щоб отримати додаткову інформацію.

Онлайн підключення за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/84215552362?pwd=Q2lsQVZlT0Zrbm9YYVREMXBHcHpyQT09

( Meeting ID: 842 1555 2362
Passcode: 589188 )

 

 

Завантажити: Любов Базь - Відчинена Брама
Завантажено разів: 12, розмір: 78.3 KB, дата: 19 Тра. 2023

 

З повагою і побажанням перемоги, витримки, усіляких гараздів!

 

Керівник клубу,

доктор психологічних наук, доцент,

провідний науковий співробітник ІСПП НАПН України

Оксана Василівна Яремчук

Науковий секретар Клубу, кандидат історичних наук,

провідний науковий співробітник Музею книги і друкарства України

Валерій Миколайович Саєнко