Пост-реліз – ХХ Ювілейна міжнародна міждисциплінарна науково-практична конференція «Простір арттерапії: мистецтво відновлення психічного здоров’я в часи війни»

РЕЗОЛЮЦІЯ

ХХ Ювілейної міжнародної міждисциплінарної

науково-практичної конференції

ПРОСТІР АРТТЕРАПІЇ:

мистецтво відновлення психічного здоров’я в часи війни

31 березня – 2 квітня 2023 року

ОНЛАЙН / ОФЛАЙН

Організаторами конференції виступили ВГО «Арт-терапевтична асоціація», Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, благодійна організація «Перша допомога душі» (США) та Міжнародна Асоціація креативних мистецтв в освіті та терапії. Конференція зібрала біля 300 арттерапевтів, психологів, лікарів та митців з 18 країн світу в онлайн форматі та наживо в 6 містах України: Києві, Одесі, Житомирі, Львові, Полтаві, Кропивницькому та у Варшаві (Польща).

В просторі конференції прозвучали 32 доповіді стосовно застосування арттерапії з метою подолання наслідків травмівних подій та розвитку особистості з різними категоріями постраждалих – дітьми та дорослими – біженцями, людьми на деокупованих територіях, діючими військовослужбовцями та тими, хто знаходиться на реабілітації після поранення, тими, хто втратив рідних тощо. Було проведено 14 майстер-класів (8 наживо з трансляцією онлайн), які продемонстрували високий професійний рівень і унікальний досвід українських арттерапевтів та інтерес до нього світової арттерапевтичної спільноти.

В межах панельної дискусії з участю міжнародних спікерів були обговорені гострі питання колективної травматизації та можливостей застосування арттерапії на рівні спільнот та суспільства взагалі.

Окремою подією стала презентація методичного посібника «Арттерапія дітей в часи війни», створеного фахівцями ВГО «Арт-терапевтична асоціація». У посібнику розкриваються теоретико-методологічні положення щодо базових знань про специфіку роботи з дітьми, які переживають травмівний досвід у часи війни. Описано матеріали для творчості, особливості їхнього застосування, а також застереження щодо використання арттерапії з дітьми, які постраждали від війни. У книзі наведено апробовані арттерапевтичні методики для роботи з дітьми на різних етапах терапевтичного процесу. Методичний посібник призначено для психологів, арттерапевтів, соціальних працівників, всіх, хто надає фахову підтримку дітям, які постраждали від війни.

Учасники конференції в обговоренні доповідей та під час участі в майстер-класах, зважаючи на зони суперечностей в застосуванні арттерапії, ризики непрофесійного застосування арттерапії в роботі з травмами війни та ретравматизації клієнтів, розуміння ними професійних стандартів навчання арттерапевтів, вважають за доцільне та необхідне:

  • зазначити, що арттерапевти України гідно відповідають на виклики війни та в умовах колективної травматизації знаходять можливості для творчості та підтримки себе та своїх клієнтів. Практичні доробки дали поштовх до наукової рефлексії щодо застосування арттерапії в роботі з воєнною травматизацією;

  • наголосити, що в умовах війни арттерапія є найбільш адекватним методом допомоги особистості,

  • підкреслити гостру необхідність впровадження професійної підготовки арттерапевтів в Україні на рівні магістерських програм міждисциплінарного характеру, включаючи особисту терапію та супервізійний супровід діяльності відповідно європейським стандартам підготовки арттерапевтів. Адже арттерапія як сфера знання знаходиться на перетині психології, мистецтва та медицини. Для роботи з вимушеними переселенцями, учасниками бойових дій, іншими категоріями людей, що зазнали психічної травми, важливою є спеціалізована освіта з травматерапії для арттерапевтів;

  • посилити співпрацю з представниками творчих професій з метою подальшого розвитку арттерапії в Україні як методу допомоги особистості засобами мистецтва в умовах колективної травми війни, поглиблення розуміння впливу мистецтва на ментальне здоров’я особистості, групи, суспільства, залучення митців до арттерапевтичних проєктів задля розширення зцілювального впливу на постраждалих;

  • зазначити, що перспективи розвитку арттерапії пов’язані з: глибшим науковим пізнанням зцілювального потенціалу арттерапії за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я, а саме для відновлення психічного здоров’я в часи війни та подолання наслідків колективної травматизації і запобігання її трансгенераційного розвитку; залученням мистецьких кіл до арттерапевтичної роботи;

  • звернутися до Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства культури та інформаційної політики України з пропозиціями співпраці та відповідних відомств щодо визнання арттерапії як окремої спеціальності в сфері освіти, охорони здоров’я та соціальній сфері.

Підводячи підсумки конференції, учасники відзначали конструктивний характер здійсненого обміну думками, відкритість і практичну спрямованість дискусій в процесі роботи, високий професіоналізм українських доповідачів та ведучих майстер-класів.