Анонс – Круглий стіл «Безпечна поведінка дітей: проблеми і перспективи впровадження сексуальної просвіти» – 02.06.2023

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

Одним з наслідків війни є істотне падіння рівня психологічної убезпеченості дітей в звичних для них соціальних середовищах – освітньому, сімейному, дозвільному. В дитячих та змішаних колективах загострюються проблеми булінгу, саморуйнівної поведінки (самоушкоджень, адикцій), сексуалізованого насильства тощо. Наочним підтвердженням такого загострення стала низка епізодів сексуалізованого насильства серед неповнолітніх осіб, які відбулися протягом останніх місяців і викликали обурення в українському суспільстві. Зареєстрована в лютому 2023 року на сайті Президента Україні електронна петиція  про впровадження обов’язкового статевого виховання в систему освіти України набрала необхідну кількість голосів і прийнята до розгляду Кабінетом Міністрів України. 

Формування в українських дітей належних уявлень про безпечну поведінку, у тому числі сексуальну, в умовах ризиків сучасного життя є необхідною складовою їхнього дорослішання. Діти і підлітки мають розуміти, чим відрізняється безпечна взаємодія від небезпечної, зміцнювати психологічні кордони, плекати культуру взаємоповаги, в разі потреби інформувати дорослих про злочини без почуття провини і сорому. Цього можна досягти шляхом впровадження в освітній процес відповідних просвітницьких програм і заходів. 

Відповідно до Закону України «Про освіту», державна політика в освітній сфері має формуватися та реалізовуватися на основі наукових досліджень, міжнародних зобов’язань, вітчизняного та іноземного досвіду з урахуванням прогнозів, статистичних даних та індикаторів розвитку з метою задоволення потреб людини та суспільства.

Круглий стіл спрямовано на фахове обговорення проблем, пов’язаних з впровадженням сексуальної просвіти як однієї з важливих складових формування в українських дітей і підлітків безпечної поведінки під час війни. 

До участі в обговоренні запрошуються експерти, науковці і практики в сфері дитячої психології і психології розвитку, ювенальної юстиції, педагогіки.

Круглий стіл відбудеться відбудеться 02 червня 2023 в онлайн форматі. Початок о 12.00 (за київським часом).

Для участі в круглому столі, заповніть, будь ласка, реєстраційну форму: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd8Y7HdzPtTU3kWLQlDDIKYOJyLTWFVMCKulcJH4esUnJySRQ/viewform

Якщо ви бажаєте виступити у якості спікера, зв’яжіться з модератором дискусії – Чаплінською Юлією – chaplinskaiuliia@gmail.com.

Регламент:

Виступ доповідача – до 15 хв.

Репліки, запитання, відповіді – до 5 хв.

Інформаційний супровід: https://fb.me/e/144m3Ny61