Здоров’я починається із психічного здоров’я – Пост-реліз за підсумками V Міжнародної конференції “Mental Health: Global challenges of XXI century”

21-22 жовтня науковці лабораторії соціальної психології особистості взяли очну участь у V Міжнародній конференції з проблем психічного здоров’я “Mental Health: Global challenges of XXI century”.

Цьогоріч платформою для зустрічі стала гостинна земля Сицилії, м. Ракальмуто, Агрідженто. Фахівці різних напрямів – психіатри, психотерапевти, психологи, консультанти, соціальні працівники – об’єдналися для обміну міжнародним досвідом щодо збереження та відновлення психічного здоров’я.

Лейтмотивом заходу стало висловлювання: “Здоров’я починається із психічного здоров’я”. Дійсно, в умовах перенасичення інформаційними стимулами сучасного світу, невизначеності й безперервних соціальних трансформацій такою важливою є турбота про власний ментальний стан.

Чимало доповідей було також присвячено проблемам стигматизації психічних захворювань, ролі громад в соціальній адаптації осіб із психічними розладами, психологічним викликам пандемії COVID-19, можливостям застосування простих та ефективних психотерапевтичних технік для психічної стабілізації та відновлення.

Полікультурний і міждисциплінарний досвід зустрічі дав можливість зрозуміти, що усі зусилля щодо вдосконалення системи підтримання психічного здоров’я громадян – від індивідуальних до національних і глобальних – є важливими й необхідними.

Зокрема, співробітники лабораторії за результатами власного емпіричного дослідження підготували фахову статтю “Специфіка одержання психосоціальної підтримки громадянами України в умовах пандемії COVID-19”, що буде проіндексована у наукометричних базах PubMed та Scopus.