Науково-практичний семінар «Соціально-психологічні проблеми стигматизації осіб, груп, меншин у різних суспільних та освітніх середовищах»

15 грудня 2020 року на платформі ZOOM відбувся науково-практичний семінар «Соціально-психологічні проблеми стигматизації осіб, груп, меншин у різних суспільних та освітніх середовищах».

Семінар організовано лабораторією психології мас і спільнот Інституту соціальної та політичної психології НАПН України спільно з навчально-методичним центром психологічної служби КЗ Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти.

В роботі семінару брали участь 82 особинауковці, спеціалісти органів управління освітою, практичні психологи, психологи центрів професійного розвитку, педагогічні працівники закладів освіти Сумської області, викладачі кафедри психології КЗ Сумський ОІППО.

Із доповідями виступили співробітники лабораторії: завідувач лабораторії Коробка Л.М. – «Проблеми стигматизації та підвищення толерантності до інакшості в освітньому середовищі», н.с. Голота А.С. «Розвиток емоційної компетентності педагогів як умова запобігання соціальній стигматизації в освітньому середовищі»; с.н.с Мяленко В.В. «До проблеми протидії дискримінації ЛГБТ+осіб в освітньому середовищі»; м.н.с. Вінков В.Ю. «Підвищення психологічної готовності фахівців і волонтерів соціально-психологічної служби до взаємодії із представниками стигматизовуваних меншин»; представники навчально-методичного центру психологічної служби КЗ СОІППО: завідувач центру Марухина І.В. – «Недискримінаційний підхід в освіті як умова формування безпечного освітнього середовища»; методист центру Кондратенко Л.О. – «Критичне мислення як засіб профілактики розповсюдження стереотипів у закладі освіти»; старший викладач кафедри психології КЗ СОІППО Троіцька М.Є. – «Особливості прояву стигматизації осіб з особливими освітніми потребами в сучасному суспільстві. Проведено майстер-клас – «Запобігання і протидія булінгу через майнову нерівність в освітньому середовищі» (с.н.с. Губеладзе І.Г.).

За результатами роботи підведено підсумки щодо актуальності проблеми стигматизації та запобігання її поширенню в освітньому середовищі, ролі працівників психологічної служби, педагогів у подоланні цього негативного явища.

Інформацію розміщено на сторінці лабораторії психології мас і спільнот в FB:

https://www.facebook.com/SpilnotaISPP

На сайті КЗ СОІППО:

http://www.soippo.edu.ua/index.php/4100-yak-zminiti-okulyari-uperedzhenosti-spetsialisti-psikhologichnoji-sluzhbi-oblasti-obgovorili-problemi-protidiji-stigmatizatsiji-ta-diskriminatsiji-v-osvitnomu-seredovishchi