Анонс – Тридцять п’яте засідання Клубу «Культурно-історичні діалоги» – 19.04.2023

Вельмишановні колеги!

Радо запрошуємо взяти участь у

у 35-му засіданні

науково-дискусійного Клубу “Культурно-історичні діалоги”

Інституту соціальної та політичної психології НАПН України,

у форматі наукових дебатів

 

на тему: “Національна безпека: проблеми науково – теоретичного визначення; культурно – історичні та соціально – психологічні особливості; вимоги до безпекових технологій”

Доповідають:

  • Українчук Олег Вікторович, кандидат юридичних наук, адвокат. Тема доповіді: «Національна безпека: поняттєвий, структурний та соціально-психологічний виміри». Диспутант обстоює широку дефініцію поняття національної безпеки та надає йому теоретичного обґрунтування. Авторський підхід випливає із розуміння питань безпеки, притаманного науковій школі в юриспруденції, що очолювалась визначним українським правознавцем, акад. Академії правових наук України, проф. В.В.Копєйчиковим, до якої належить диспутант. Автор розглядає безпеку як інтегральну якісну характеристику соціальних систем, виявляє шляхи забезпечення безпеки, різновиди цього явища, структуру безпеки держави та безпеки громадянського суспільства. Аналізуються поняття безпеки особи та проблеми соціально-політичної безпеки, зокрема в контексті актуальної воєнно-політичної ситуації.
  • Фінько Антон Євгенович, кандидат філософських наук, науковий співробітник відділу соціальної філософії Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України. Тема співдоповіді: «Контроверза широкого і вузького розуміння поняття національної безпеки в контексті впливу питань безпеки на національну солідарність. Безпека і питання соціальної та психологічної захищеності». Диспутант дотримується вузької дефініції поняття національної безпеки. Погляд автора на дану проблематику сформувався під враженням від праць М.Фуко, присвячених явищу т.зв. «паноптизму влади». Також автор зупиняється на питанні впливу, що справляють імперативи безпеки на стан національної солідарності суспільства в умовах як воєнного стану, так і мирного часу.

 

 

 

 

 

Отже, наступне засідання науково-дискусійного Клубу “Культурно-історичні діалоги”

ІСПП НАПН України відбудеться 19.04.2023 о 14.00 в офлайн-онлайн режимі.

 

Для зустрічі (офлайн) запрошуємо до: Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, Андріївська, 15 , актова зала, 3 поверх

Для онлайн-участі заходьте, будь ласка, за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/88593453087?pwd=L25rT3VnclV3TjF0d0VJUXJ4ckpFZz09

(Meeting ID: 885 9345 3087
Passcode: 465999)

 

 

 

 

З повагою і побажанням перемоги, витримки, усіляких гараздів!

 

Керівник клубу,

доктор психологічних наук, доцент,

провідний науковий співробітник ІСПП НАПН України

Оксана Василівна Яремчук

Науковий секретар Клубу, кандидат історичних наук,

провідний науковий співробітник Музею книги і друкарства України

Валерій Миколайович Саєнко

Один коментар до “Анонс – Тридцять п’яте засідання Клубу «Культурно-історичні діалоги» – 19.04.2023”

  1. Яким чином можливо здійснювати патріотичне виховання у мультикультурному суспільстві, де є різноманіття картин світу: цінностей і смислів етнокультурних груп, що його складають?
    Політична нація і національна пам’ять України перебувають у стадії становлення, відбувається взаємодія конфліктних історичних пам’ятей, гостро стоїть питання про основи консолідації суспільства. Ваші фахові відповіді на ці виклики? З повагою, доктор психологічних наук, фахівець у галузі історичної психології, Оксана Василівна Яремчук.

Коментарі закриті.