Анонс – Двадцять перше засідання Клубу «Культурно-історичні діалоги» – 20.07.2022

Вельмишановні колеги!

Радо запрошуємо взяти участь у

двадцять першому засіданні

Клубу “Культурно-історичні діалоги”

20 липня 2022 року о 15.00!

 

Тема: Національний консолідуючий міф України: виклики війни

В програмі засідання:

  • Доповідь Світлани Данилівни Литвин-Кіндратюк, завідувачки науково-дослідної лабораторії історії та методології психології, доцента кафедри психології розвитку факультету психології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидата психологічних наук, доцента, на тему “Трансформація міфу і ритуалу в умовах війни”.

Російсько-українська війна, здавалося, загострила конфлікт між буденним і сакральним, між раціональною і міфологічною свідомістю, між ритуальністю і прагматичністю буття та водночас висвітлила нинішню їхню нерозривну єдність в житті українців.

Ресакралізація екзистенції наших співвітчизників як основа їхньої життєстійкості в умовах війни є новітнім викликом і для історичної психології. Відповіддю на нього має стати уточнення тлумачення міфу й ритуалу не лише в контексті існуючих в історичній психології підходів, теорій та концепцій, що розроблялися переважно в умовах мирного часу, а й врахування особливостей соціального конструювання цих феноменів у вимірах модусу екстремального існування.

В наш час модерні способи політичної пропаганди та постмодерне соціальне конструювання міфологічних наративів є новітніми, альтернативними до традиційних способами міфотворення, особливо на теренах медіареальності. Вони адресовані різним соціальним суб’єктам, але чи володіють ці наративи достатнім об’єднавчим потенціалом для полікультурного суспільства в цей буремний, складний час? Чи процес трансформації міфу й ритуалу в умовах війни здійснюється фоново, відтак він здатен змінювати вже існуючу конфігурацію міфоритуальних форм в аспекті їхньої дієвості?

Створення ефективних соціогуманітарних технологій консолідації української політичної нації, підвищення національної гідності та патріотизму неможливі без психолого-історичного супроводу на підґрунті існуючих на терені історичної психології підходів та концепцій. Звернімося до наших психологічних ресурсів життєстійкості, закорінених в історичній пам’яті поколінь, у міфологічних наративах, які нерозривно пов’язані з ритуалізаціями поведінки в умовах миру та війни.

  • Обговорення, дискусія.
  • Діалоги на тему засідання Клубу.

Отже, двадцять перше засідання Клубу “Культурно-історичні діалоги”

ІСПП НАПН України відбудеться 20.07.2022 р. (середа) о 15.00 в офлайн-онлайн режимі.

Для зустрічі (офлайн) запрошуємо до Інституту соціальної та політичної психології НАПН України за адресою: м. Київ, вул. Андріївська, 15 (1 поверх, 5 кабінет).

Для онлайн-участі заходьте, будь ласка, за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/86014515602?pwd=TDJaMm04aW9iZVhWNnoyV2Nmbmlxdz09 (ідентифікатор конференції: 860 1451 5602, код доступу: 798577).

 

 

 

З повагою і побажанням перемоги, витримки, усіляких гараздів

і гарного настрою та самопочуття!

 

Керівник клубу,

доктор психологічних наук, доцент,

провідний науковий співробітник ІСПП НАПН України,

Оксана Василівна Яремчук

Завантажити: updated_flyer-20.07.2022
Завантажено разів: 24, розмір: 182.0 KB, дата: 19 Лип. 2022