Пост-реліз – «Творча багатовимірність цілющого простору арттерапії»

Всеукраїнський щорічний науково-практичний семінар «Творча багатовимірність цілющого простору арттерапії» 7 жовтня 2021 р. через карантинні обмеження було проведено в онлайн-форматі на платформі Zoom (співорганізатори: Інститут соціальної та політичної психології НАПН України, Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького і Всеукраїнська громадська організація «Арт-терапевтична асоціація»).

Метою проведення науково-практичного семінару був аналіз ризиків та досвіду проведення арттерапії в онлайн-форматі, обговорення можливостей застосування методів та прийомів арттерапії у роботі практичного психолога, корекційного педагога, соціального педагога, соціального працівника, в т.ч. медіа-арттерапії.

В онлайн-форматі долучилися більше 87 учасників – психологів, соціальних працівників, психотерапевтів, науковців та практиків арттерапії із усієї України (Київ, Мелітополь, Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Хмельницький, Одеса, Токмак, Покров, Геніческ, Новгород-Волинський, Харків, Счасливцево, Вольнянськ тощо).

Під час семінару прозвучали 20 доповідей і були проведені 13 майстер-класів. Вознесенською О.Л. визначено візуально-наративні засоби медіатворчості, розглянуто блогерство як вид медіа-арттерапії, Плеткою О.Т. оглянуто питання територіальної ідентичності в просторі групової арттерапевтичної реабілітаційної практики та проведено майстер-клас з казкотерапії, яка розглядається як засіб «примирення» відчуття території та свого місця в житті.

За результатами семінару до кінця 2021 планується видання чергового випуску збірника науковий статей ВГО «Арт-терапевтична асоціація» “Простір арттерапії” Простір арт-терапії : [Зб. наук. праць] / УМО, 2017, ВГО «Арт-те¬рапевтична асоціація», 2021; [Редкол.: Лушин П.В. та ін.]. – К., 2021. – Вип. 2 (30). – 112 с.