Культура репрезентації власних почуттів

Фундація Психічного Здоров’я Великобританії та Міжнародна Платформа Психічного здоров’я “Mental Health: global challenges” www.mhgc21.org рекомендують:

Культура репрезентації власних почуттів. Не соромтеся висловлювати власні почуття. Кожна людина має власні почуття, життєві цілі, пріоритети, власні погляди на життєві ситуації… Важливим є висловлювати їх, ділитись з оточуючими (у «живій» комунікації або «віртуально»). Невисловлені почуття, думки, емоції спричиняють появу деструктивних змін у свідомості. В історії відомі випадки, коли людина втрачала здоровий глузд, отримувала психічні розлади, опинившись в умовах безлюдного острова, будучи позбавленою можливості спілкування… Саме правильно організований процес висловлювання своїх почуттів може допомогти вам зберегти себе у душевному здоров’ї та впоратись з душевним станом, коли ви відчуваєте занепокоєння.

Важливо зрозуміти, що висловлювання своїх почуттів при спілкуванні з оточуючими, це не ознака слабкості особистості. Це є можливістю, нагодою взяти на себе відповідальність за своє власне самопочуття та зробити все можливе, щоб бути здоровим. Висловлювати свої почуття, описати свій душевний стан у словах при спілкуванні може бути ефективним способом впоратися з проблемою, яку ви переносите в даний час. Розуміння і відчуття того, що Вас слухають, розуміють, може допомогти вам почуватись менш самотніми та заручитись підтримкою інших. І це працює обома способами: якщо ви буде висловлювати свої почуття, цінності, переживання, власну думку/погляд, то це може спонукати і інших зробити те ж саме.

Не завжди легко знайти відповідні слова, щоб описати те що наповнює Вас. Якщо ви не можете віднайти влучні слова, використовуйте інші форми передачі інформації (малюнки, листи, публікації…). Вам не потрібно сидіти обличчям до обличчя поруч зі своїми близькими та вести довгу розмову про ваше самопочуття. Багато людей почувають себе комфортніше, коли ці розмови розвиваються природнім шляхом – можливо, коли ви щось робите разом, або коли Ви пишете про це …

Якщо спочатку вам здається ніяково, не зупиняйтесь, пробуйте говорити\писати. Народ повинен знати своїх героїв в обличчя))). Зробіть висловлювання своїх почуттів чимось звичним у Вашому житті.