Віталій Олександрович Татенко (1947-2023 рр.)

Віталія Олександровича Татенка знають не лише у кожному куточку нашої країни, а й далеко за її межами.
Він залишив по собі величезну наукову школу. Десятки аспірантів і докторантів, сотні колег-науковців, тисячі психологів – дослідників і практиків – мали в його особі справжнього Вчителя, Лідера, Наставника, спиралися на його ідеї про вчинок, індивідуальну суб’єктність, колективну інтуїцію, соціальну психологію націєтворення, розвивали їх, ґрунтуючи своєрідність української психологічної науки. Широта його наукових інтересів вражає: від психології важковиховуваних підлітків до методології, від психології інтимного життя до психології соціального впливу.
Віталій Олександрович був людиною не лише креативною і високоінтелектуальною, а й напрочуд мудрою, привітною, дотепною, умів щиро й приязно спілкуватися з академіками і студентами, об’єднував навколо себе цілі наукові колективи і педагогічну громадськість майже всіх областей України. І на кожного він справляв незабутні враження, спонукав до сміливих творчих пошуків, зацікавлював психологічним змістом індивідуального і колективного буття. У ньому дивовижним чином поєднувалося непоєднанне: креативність і ретельність, серйозність і веселість, спонтанність і прискіпливість, вимогливість до себе і внутрішня свобода. Віталій Олександрович став частиною професійної і особистісної ідентичності кожного з нас.
Дякуємо, сумуємо, пам’ятаємо.
Прощання з Віталієм Олександровичем Татенком відбудеться 19 серпня 2023 р. о 14.00 за адресою вул. Любомира Гузара 3, корп. 7.