Пост-реліз – Семінар-презентація проєкту «Долання воєнної кризи психічного здоров’я: доказова медіапсихоедукація для підтримки здоров’я сімей і громад в ході економічного відновлення»

ПОСТ-РЕЛІЗ

семінару-презентації проєкту “Долання воєнної кризи психічного здоров’я: доказова медіапсихоедукація для підтримки здоров’я сімей і громад в ході економічного відновлення”

17 жовтня 2023 р. відбувся семінар-презентація проєкту “Долання воєнної кризи психічного здоров’я: доказова медіапсихоедукація для підтримки здоров’я сімей і громад в ході економічного відновлення” (“War mental health crisis coping: evidence-based media psychoeducation for family and community health promotion during economic recovery“). Цим семінаром був даний фактичний старт практичній роботі з його виконання. Проєкт є частиною довгострокової програми підтримки українських дослідницьких груп у Польській академії наук, що виконується у співпраці з Національною академією наук США за підтримки зовнішніх партнерів. Він став єдиним соціогуманітарним проєктом з 18-ти, що вибороли перемогу в конкурсі, участь в якому взяли 176 команд українських науковців, і представляє єдину галузеву академію – Національну академію педагогічних наук України.

З вітаннями учасникам семінару з приводу цієї визначної для вітчизняної психології події виступили заступник директора Інституту психології Польської академії наук доктор Гжегож Похватко та Світлана Чуніхіна, заступник директора Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України, науковці якого складають команду виконавців проєкту.

Відкрила семінар науковий керівник проєкту, доктор психологічних наук, член-кореспондент НАПН України, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, член Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення Любов Найдьонова. Вона та інші члени команди (всі співробітники Інституту соціальної та політичної психології НАПН України) – завідувач лабораторії психології мас та спільнот, доктор психологічних наук, в.о. заступника директора Інституту соціальної та політичної психології НАПН України із наукової роботи, президент Асоціації політичних психологів України Ірина Губеладзе, співробітники лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти кандидат психологічних наук, активістка ГО «Жіноча сила України», керівник проєкту служби з надання соціально-психологічної підтримки сім`ям військових Наталія Умеренкова, кандидат педагогічних наук Любов Григоровська та координатор Національної асоціації психологів України Надія Дятел представили проєкт в його основних елементах: мета, задачі, загальний дизайн, досліджувані групи, результати, що плануються.

Відкрила семінар науковий керівник проєкту, доктор психологічних наук, член-кореспондент НАПН України, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, член Громадської ради при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення Любов Найдьонова. Вона представила команду виконавців – висококваліфікованих українських науковців, співробітників Інституту соціальної та політичної психології НАПН України у складі: Ірина Губеладзе, доктор психологічних наук, в.о. заступника директора Інституту із наукової роботи, завідувач лабораторії психології мас та спільнот, президент Асоціації політичних психологів України; співробітники лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти – Наталія Умеренкова, кандидат психологічних наук, керівник ГО «Громадський рух «Жіноча сила України» та діючої в його рамках Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців; Любов Григоровська, кандидат педагогічних наук, співавтор експериментальної програми з наукової освіти молодших школярів та її реалізації на базі Київської малої академії наук учнівської молоді; Надія Дятел, експерт MMPI-2 і сертифікований тренер Giunti Psychometrics, керівник курсу з кіберпсихології для підлітків у КМАНум. Разом вони представили проєкт в його основних елементах: мета, задачі, загальний дизайн, досліджувані групи, результати, що плануються.

Основні цілі проекту:

дослідження воєнної медіатравми під час хронічного травматичного стресу для запобігання проблемам психічного здоров’я в групах ризику (сім’ї учасників бойових дій, біженці та бідність у різних спільнотах) для зменшення тягаря психічних захворювань для окремих людей і суспільства, а також для відновлення економіки в Україні та Польщі;

розробка рекомендацій щодо медіапсихоосвітньої політики на основі доказівих результатів психологічних досліджень.

Проєкт є надзвичайно насиченим в частині емпіричних досліджень. Його дизайн передбачає проведення лабораторних і польових досліджень психологічних і психофізіологічних впливів медіаобразів війни, отримання доказових аргументів для покращення саморегуляції і співрегуляції медіасистеми, розроблення рекомендацій для медіаіндустрії з метою зменшення медіатравматизації і перетворення медіавпливів на чинник підтримки психічного здоров’я.

Любов Найдьонова подякувала д. Гжегожу Похваткові, керівникові лабораторії психофізіології віртуальної реальності Інституту психології ПАН за надання умов для передбачених дослідженням психофізіологічних вимірювань, за змістовні проблематизації щодо виконання цієї роботи, спрямовані на забезпечення їх високої якості.

У семінарі також взяли участь низка осіб, які висловили бажання долучитися до виконання проєкту на громадських засадах, в якості волонтерів. Це як досвідчені науковці, так і ті, хто починає свій шлях в науці – студенти та аспіранти вишів та дослідницьких установ України та Польщі.

Побажаємо проєкту і його виконавцям успіху!