До ювілею Інституту

До ювілею Інституту

У грудні 2019 року Інститут соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України відзначив 25-річчя від часу свого заснування.

В урочистостях із цієї нагоди взяли участь представники Офісу Президента України: радник Офісу О. О. Рафальский і в. о. керівника Головного управління з питань внутрішньої та гуманітарної політики О. О. Гончарук. Ними було оприлюднено вітання та вручено подарунок колективу Інституту від Президента України В. О. Зеленського. У вітанні Глави держави зокрема зазначено: «Ваші дослідження соціально-психологічних передумов, шляхів і засобів формування національної самосвідомості та політичної культури молодих поколінь важко переоцінити. Так само важливими для нас є розроблені науковцями Інституту теорії соціально-психологічного мислення і соціального діалогу, національного інформаційного простору, кіберсоціалізації, а також психологічна допомога постраждалим у районі бойових дій на сході країни і внутрішньо переміщеним особам та їх дітям. Переконаний, що ваша самовіддана праця та високий професіоналізм і надалі будуть запорукою успішного реформування української освіти, розвитку держави і суспільства».

Надійшло також вітання від  голови Конституційного суду України
О. М. Тупицького. Зазначивши, що вчені Інституту утворюють ядро української школи соціальної та політичної психології, яка здобула визнання в Україні та за її межами, він висловив вдячність науковому колективу за сприяння підвищенню професійного рівня працівників Секретаріату Конституційного суду, які отримують нові знання та практичні навички на заняттях, що вже понад два роки проводяться для них фахівцями нашої установи.

Науковців Інституту вітали президент Національної академії педагогічних наук України В. Г. Кремень, освітній омбудсмен С. І. Горбачов, начальник відділу Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації С. І. Бабінець, начальник відділу Головного управління Національної гвардії України  С. О. Чижевський, начальник Центру психологічного забезпечення підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій А. С. Сичевський, очільники Інституту соціології НАН України, Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, наукових установ НАПН України, представники закладів вищої освіти, з якими співпрацює Інститут, зокрема Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, Національного  університету оборони України ім. Івана Черняховського, Київського університету ім. Бориса Грінченка, інститутів післядипломної педагогічної освіти, громадських організацій.

З теплими словами до вчених Інституту звернулися освітяни, що прибули з регіонів України. Вони дякували колективу за плідну співпрацю в межах усеукраїнських експериментів, що проводяться у 224 закладах загальної середньої освіти всіх регіонів. Наголошувалося, що Інститут відіграє провідну роль у підвищенні медіаграмотності дітей і юнацтва, розвитку в Україні медіаосвітнього та арттерапевтичного рухів. Було високо оцінено науково-методичні розробки вчених установи, зокрема з таких питань, як підвищення рівня громадянської компетентності та політичної культури молоді, протидія булінгу і кібербулінгу в учнівському середовищі, формування позитивної громадської думки щодо освітніх інновацій.