Гумор проти щоденного стресу

Ольга Кухарук, психолог, молодший науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології НАПН України

Цими днями багато говорять про те як справитись зі стресом.
Звернемо увагу і ще на один спосіб – найбільш доступний, дуже корисний і надзвичайно приємний – гумор і жарти.
Веселі мемчики і картинки іноді з’являються швидше ніж встигає поширитись сама новина, вони відображають суть того що відбувається або навпаки розвертають все на 180 і прекрасно допомагають справитись із щоденним стресом.
Нагадаємо, чому нам допомагає гумор в скрутні часи:
– Хороший спосіб отримати емоційну розрядку
– Вигадуючи слова і підбираючи картинки ми називаємо і візуалізуємо свій страх. І замість хаосу і невизначеності образ чітким і визначеним.
– Поки ми думаємо над тим як зрозуміти чи згенерувати новий мем, включається кора головного мозку. Це саме та зона, яка відповідає за спокійні, логічні роздуми, на противагу «рептильному мозку», який забезпечує нам несвідомі стресові реакції.
– Спільне творення жартів і спільний сміх над ними зменшують соціальну дистанцію і допомагають нам бути ближчими, відчувати єдність. Тривога теж зближує, але разом сміятись значно приємніше ніж боятись
– Сміх над ситуацією допомагає її декатастрофізувати, зробити її менш страшною, подивитись на зі сторони, більш раціонально.
Найпопулярніший спосіб жартувати в соціальних мережах – картинки-меми. Але ми навіть не будемо намагатись показати тут хоч частину – це просто неможливо, вони сипляться як з рогу достатку.
Натомість, звертаємо увагу на веселий пост в фейсбуку, який прекрасно ілюструє все, про що ми писали і ще й має український колорит: https://www.facebook.com/andriy.zholob/posts/10157520848017885
Достатньо одному українцю вигадати коломийку, як його у коментарях підтримали сотні, а деякі навіть заспівали вигадане. А яка Ваша коронавірусна коломийка сьогодні?