2020 – Прес-реліз – «ГРОМАДСЬКА ДУМКА УКРАЇНЦІВ ЩОДО ПОДІЙ У БІЛОРУСІ ПОКИ ЩО НЕ СФОРМУВАЛАСЯ»

ГРОМАДСЬКА ДУМКА УКРАЇНЦІВ ЩОДО ПОДІЙ У БІЛОРУСІ

ПОКИ ЩО НЕ СФОРМУВАЛАСЯ

З 5 по 14 вересня 2020 року Інститут соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України провели опитування громадської думки «Громадсько-політична ситуація в Україні». Вибірка репрезентує доросле населення України віком від 18 років і старше. Опитування проводилося методом інтерв’ювання. Опитано 1202 респонденти у всіх регіонах України за винятком АР Крим, м. Севастополь і захоплених сепаратистами окремих районів Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки становить 3,2%.

Ключові висновки:

  1. В українському суспільстві поки що немає єдності в оцінці ситуації, що склалася в Республіці Білорусь після проведення там 9 серпня 2020 року президентських виборів. Так, 15,8% опитаних громадян вважають, що українська держава і суспільство мають надавати моральну підтримку Олександру Лукашенку та його прихильникам; майже 27% респондентів висловлюються на підтримку білоруської опозиції, що бореться проти режиму О. Лукашенка; і 33% вважають, що Україні не слід підтримувати жодної зі сторін цього протистояння.

  2. На підтримку білоруської опозиції частіше висловлюються молодь віком 18-29 років (40,6%) та виборці партії «Європейська Солідарність» (40,9%). Натомість майже 54% симпатиків партії ОПЗЖ вважають за необхідне підтримати Олександра Лукашенка.

  3. Можна впевнено сказати, що в українському суспільстві склався певний консенсус щодо оцінки військових дій на Донбасі та перспектив мирного врегулювання. Понад половину респондентів (51,8%) вважають, що Мінські угоди як спосіб врегулювання ситуації на Донбасі не працюють і потрібен інший шлях залагодження воєнного конфлікту на Донбасі. І лише трохи менше 15% опитаних громадян дотримуються протилежної думки: Мінським угодам немає альтернативи, їх виконання – єдиний шанс досягти миру на Донбасі. Близько 57% опитаних не вірять у тривалий характер чергового, так званого шкільного, перемир’я і вважають, що подальша ескалація військових дій неминуча. Майже така сама кількість респондентів (56,7%) висловилися за те, щоб Донеччина і Луганщина в майбутньому зберегли нинішній статус областей України.

  4. Якщо говорити про електорат провідних політичних сил, які наразі мають електоральну підтримку 5% і вище, найбільше прихильників безальтернативності Мінських угод серед симпатиків партії ОПЗЖ (38,2%). Однак і в цій групі респондентів частка тих, хто вважає, що слід шукати інші шляхи залагодження конфлікту на Донбасі, найбільша (45,1%). Прихильники партії «Європейська Солідарність» майже учетверо частіше вважають, що Мінські угоди не працюють і потрібно щось інше, аніж що вони є безальтернативним шляхом досягнення миру (57,7% проти 15,3% відповідно).

  5. Скептичні очікування щодо тривалості шкільного перемир’я переважають серед прихильників усіх провідних політичних сил, у тому числі партій «Слуга народу» і ОПЗЖ. Але серед прихильників партії «Європейська Солідарність» цей розрив є шестикратним: 75,7% респондентів цієї групи вважають, що це перемир’я, як і всі попередні, не протримається довго, і лише 13,5% – що воно є першим кроком до надійного і тривкого миру.

  6. Сценарій надання Донеччині та Луганщині автономії у складі України підтримують 28,4% прихильників партії ОПЗЖ – тобто майже на 5% більше, ніж, власне, мешканців Донбасу. Прихильники партії «Європейська Солідарність» є найбільш категоричними в підтримці необхідності збереження нинішнього статусу областей України (73,9% «за»).

Детальніше тут.

Завантажити: Пресреліз - Події у Білорусі опитування 5-14.09.20
Завантажено разів: 90, розмір: 574.0 KB, дата: 17 Вер. 2020