Всеукраїнський науково-практичний семінар «Творча багатовимірність простору арт-терапії» м. Суми, 27 вересня 2019 р.

Всеукраїнський науково-практичний семінар «Творча багатовимірність простору арт-терапії» (масовий захід, внесений до планів НАПН України) м. Суми, 27 вересня 2019 р. проходив під дахом Сумського державного університету і в межах Європейського семестру під патронатом ГС «Національна психологічна асоціація», що є членом Європейської федерації психологічних асоціацій. Семінар відвідало більш ніж 60 фахівців з Сум та Сумської області, Києва та Київської області, Харкова, Чернігова. Це був великий і перший з цієї тематики захід на нещодавно створеній кафедрі психології факультету іноземної філології та соціальних комунікацій. На семінарі виступила кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти О.Л. Вознесенська (пленарна доповідь) на тему «Підготовка майбутніх арт-терапевтів: зарубіжний та вітчизняний досвід» (відео доповіді розміщено на ютуб-каналі ВГО «Арт-терапевтична асоціація» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=jh6mgaV-Ecw&t=734s ) і молодший науковий співробітник лабораторії соціальної психології особистості В.В. Савінов з доповіддю «Театрально-драматичні засоби арт-терапії: переваги та ризики застосування» (відео доповіді розміщено на ютуб-каналі ВГО «Арт-терапевтична асоціація» за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=pi4fmn08p_8). Взагалі прозвучало 9 доповідей та проведено 6 майстер-класів, в т.ч. «Фенікс, який народжується з попелу: посттравматичне зростання» (Вознесенської О.Л., відео буде розміщено на ютуб-каналі ВГО «Арт-терапевтична асоціація») та «Плейбек-театральні принципи у спільній дії (на прикладі форми «хор»)» (Савінов В.В.).

На семінарі було наголошено на необхідності розробки єдиних стандартів професійної підготовки арт-терапевтів України з регулюванням змісту та тривалості навчання відповідно європейським стандартам підготовки арт-терапевтів, та гострої потреби реєстрації спеціальності «Арт-терапія» через шкідливу непрофесійну діяльність в навчально-методичному полі психології деяких фахівців. Продовження наукових досліджень, що доводять позитивні ефекти творчої діяльності в подоланні наслідків травматичних подій, мають бути в пріоритеті в умовах гібридної війни і шкідливих інформаційних впливів.

За матеріалами семінару готується черговий випуск збірника наукових статей ВГО «Арт-терапевтична асоціація» – «Простір арт-терапії» (Випуск 2 (26)).

Фото: майстер-клас Вознесенської О.Л. «Фенікс, який народжується з попелу: посттравматичне зростання»